Smågrodornasmågrodornahelangårleendeguldbrunaögonhighwaytohellforyourglory…..

Visst är det så att det helt enkelt inte spelar någon roll vad man sjunger utan att man gör det? Så det är ju klart man gör det; sjunger alltså; och gärna tillsammans med andra. När trettiotusen människor sjunger Jersey Girl på en Springsteenkonsert händer det något i oss. Samma sak händer när trubaduren helt plötsligt tar upp din favoritlåt och gör den bra. Man sjunger med vare sej man vill eller inte. Lyckokänslan ökar i takt med att det låter bra och när du har lärt dej stycket blir känslan starkare. Ibland drar skinnet ihop sej till knotter och magen får den där varma känslan som inte riktigt går att beskriva på ett vettigt sätt. Ofta är effekten långvarig och kan sitta i flera dagar men ibland känns det bara en kortare stund.

 

Men hur går det till och varför blir som det blir? Svaret är lite förenklat att du får en hormondusch rätt ut i blodet när du sjunger. Detta är fakta:

”Hormonsystemet och immunsystemet påverkas och ”måbra-hormoner” utsöndras i blodet. Dessa hormoner är ångestdämpande och smärtlindrande. Stora muskelgrupper i kroppen stimuleras, till exempel mellangärdet och bröstkorgens muskulatur. Långsam djup andning sänker pulsen och blodtrycket. Detta påverkar i sin tur det parasympatiska nervsystemet som är ett antistress-system.”

Alla förstår ju att detta är välgörande för kroppen. Man blir glad, avslappnad och i de bästa stunderna; rasande lycklig. Dessutom smittar det av sej. På körresan till Köpenhamn sitter hela kören i en bred trappa och någon kom på att här skulle det tas bilder. För att dölja den överhängande dansken så säger någon: vi sjunger Feel Good! Efter en refräng så strålade kören, japanerna log och tog bildserier. Till och med de härdade receptionisterna såg glada ut trots att dom inte kunde höra vad gästen framför sa. Bilderna blev mycket bättre och ja, det smittar verkligen. Fråga poliserna som skulle kolla våra id-kort vid gränsen. Där räckte det med en halv refräng för att ta sej igenom gränskontrollen.

 

 

Man kan inte springa på konserter vareviga vecka och framförallt inte pricka in de artister man tycker är riktigt bra. Bra trubbisar är det ont om så vad göra??

Sjung i kör, sjung i duschen, sjung på bussen, Var du gör det spelar inte så stor roll för det viktigaste av allt är: SJUNG!! FÖR TUSAN: SJUNG!!

 

//Bengan – Tenor i GTJ

 

PS. Fakta är hämtat från Stressforskaren T.Theorell.

PPS. Vi vill ha fler Tenorkompisar. Prata med dina manliga vänner. Dom kanske vill bli gladare ;)

 

Skriv en kommentar

Kommentarer: 1
  • #1

    Stiina (tisdag, 22 augusti 2017)

    Feel good, feel good.... :-)